Google Website Translator Gadget

torsdag 12 januari 2012

Kristen Livsstil - Alkohol

Jag tänkte börja skriva lite om kristen livssyn där mitt första ämne bli alkohol. Som du kanske ser och vet så är vårt svenska samhälle väldigt accepterade till alkohol. Det har tyvärr blivit en del av den enskilda svenskens sak som ingår i det sociala livet. Alkoholen har nästan blivit en avgud då den måste finnas då man äter själv eller på någon typ av fest eller traditionellt firande av högtider. En fest eller firande anses som tråkig och ointressant utan någon typ av alkohol. Det är lätt att man glömmer det negativa med alkoholen, när detta är så djupt rotat i den svenska folksjälen. Vi har sedan 1800-talet haft problem med olika typer av alkoholproblem där det svenska folket höll på att supa ihjäl sig. I fyllan brukar det bli tex misshandel, våldtäkter, skadegörelse t.o.m mord. Ofta är det dom i ens närhet som drabbas eller oskyldiga som råkat vara på fel plats. Vi i norden har väldigt svårt att dricka normalt där det ofta blir inget eller allt. Detta gör att många fått stora problem med alkohol och blivit beroende. Som alla missbruk så börjar man bara tänka på sig själv och alla omkring får lida.

Tyvärr har även alkoholen slagit rot i den svenska kristenheten på sina ställen. Även om vi inte lever av världen så påverkas vi av allt som händer. Därför bör vår syn vara klar vad alkoholen har för negativt med sig. Bibeln har ingen jätteklar bild på synen av alkohol men den visar vad som kan hända om det går fel. Jesus gjorde ett under då han skapa vatten till vin, detta var säkert med alkohol. Men om det var alkohol vid nattvarden det vet man inte. tex Paulus säger i ett brev till Timotheos att ledare för församling inte ska dricka. Profeten Amos nämnde att Israels folk hade supit Nasirer fulla. Att en troende bär se upp med alkohol och dess konsekvenser.

I 1 Kor 8 skriver Paulus om offerköttet, detta  kan tillämpas även på alkohol. Bara för att du kan dricka alkohol och kan ha koll på vad som är bra eller inte, betyder inte att alla klarar det. Om det hindrar din relation med Gud och inte bygger upp då är det bättre att avstå. För Gud vill inte att vi ska må dåligt på något sätt. Alkoholen kan bli en avgud som hindrar din relation helt med Gud, då vi blir vårat egna centrum i livet. Jag avslutar med bibelverserna från Ef 5:18-20 Berusa er inte med vin, där börjar lastbarheten, utan låt er uppfyllas av ande och tala till varandra med psalmer och hymner och andlig sång. Sjung och spela för Herren av hela ert hjärta, och tacka alltid vår Gud och fader för allt i vår herre Jesu Kristi namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar