Google Website Translator Gadget

söndag 25 mars 2012

Tänk på vilodagen

2 Mos 20:8 Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den.  
5 Mos 5:14 Men den sjunde dagen är HERRENS, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, inte heller din son eller din dotter, din tjänare eller tjänarinna, din oxe eller åsna eller något av dina dragdjur, inte heller främlingen som bor hos dig inom dina portar, för att din tjänare och din tjänarinna skall få vila liksom du. 
Texten ovan pratar om att man ska vara ledig någon gång då och då. Denna texten är mer aktuell än någonsin i denna tid vi lever i just nu. Den värld som är ständigt uppkopplad med dator, mobil, ipad osv. Där vi har världen ofta ett klick eller ett knapptryck med den tekniken vi har i västvärlden. Ett samhälle som ständigt är igång 24:7 för den som vill.

Men varför sa då Gud att vi skulle heliga vilodagen?  
Detta är inte bara en uppmaning för Guds folk. Utan det är en generell uppmaning till hela sin skapelse här på Jorden som han skapat. Gud vet att vi människor inte klarar allt vi måste ta tid för vila för att vi ska kunna orka med. Det fanns även skäl till att även Gud vilade på den sjunde dagen då han skapade Jorden. Det måste finnas tid att kunna bearbeta sina tankar och känslor i det man står i och inte bara rusar vidare. Det kan annars bli så i det samhälle vi lever, vi måste ta tid för det som är viktigt nämligen vila. När Gud sa att vi ska vila menar han även att vi kan vila i honom från vardagens storm. För att kunna orka med måste vi även låta lyssna på vad Gud vill säga i ditt liv. Vi måste ha en dygns vila där vi får en bra sömn för att orka med nästa dag. Gud vill att vi ska leva i nuet och lägga det tunga bördorna på honom så han kan ta hand om oss människor. Vi behöver en veckovila där vi kan släppa det som varit och ta tid med Gud. Även om det har varit svårt och jobbigt eller hur underbart som helt. Sedan har vi årsvila som är semestern där man kan bygga upp sig och ladda ny energi för det som kommer.  

Vi får inte glömma att Gud vet precis vad vi behöver och vila är viktigt i hans verk. För lyssnar vi inte då kommer man ta slut helt, vi är inte evighetsmaskiner utan av kött och blod. Utbrändhet är en del av de sjukdomar som vi i dagens samhälle lider av. Där man ska hinna med så mycket som möjligt på de timmar man är vaken. Man slutar helt enkelt att tänka på sig själv utan hamnar i ett ekorrhjul och sedan märker man inte förrän det är försent och man står där helt kraftlös och utan någon som helst ork för något. Det är därför vi måste tänka på vilan som Gud uppmanat oss att ta. Gud älskar dig så mycket och vill inte att du ska känna att du saknar något. Att han säger du ska vila är i kärlek och omsorg för oss som är hans avbild.  

När var du senast kunde sitta still i en soffa med en bok av något slag? Där hela dagen var som ett oskrivet blad? När man ska vara ledig bokar istället många människor upp så mycket att det nästan blir semester att komma till jobb eller skola igen. Det är inte bra om vi lever ett sådant samhälle du och jag. När vi lugnar ner oss kan Gud få en chans att säga något men har vi fullt upp då finns ingen sådan tid alls.
Då har vi så mycket bekymmer och stormar i vardagen att vi inte kan lyssna in annat än våra problem. Det handlar om att prioritera sin tid att man tar tid för ledighet så att man kan vara i nuet. Gud vill inte att vi ska bry oss om morgondagen utan vara där vi är nu. Att helga vilodagen är att förstå att Gud vill ta hand om oss. För vem vet bättre än Gud hur vi människor har det på Jorden? När Gud kom ned på jorden som en människa i Jesus, då fick han leva det liv vi lever nu. Han tog sig tid för vila för att orka med trots att han hade säkert långa dagar som snickare och sedan förkunnare med sina lärjungar. Det måste finnas tid för vila för att det ska bli bra. Gud vill ha dig hel i ande, kropp och själ därför måste vi göra ett medvetet val helt enkelt. På så sätt ärar vi vår skapare i himlen och förstår den kärlek vi fått genom Jesus Kristus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar